Translate

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει πιο σκληρή αντίθεση από ό,τι αναμενόταν -- τόσο εντός όσο και εκτός Ουκρανίας

Πέντε ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν πάει ακριβώς όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι στιγμής.

Δυτικοί αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν επανειλημμένα το Σαββατοκύριακο ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετώπισαν «σκληρότερη από ό,τι αναμενόταν» αντίσταση από έναν ουκρανικό στρατό που δεν είχε επανδρώσει και δεν είχε όπλα.

Η Ρωσία έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλάβει βασικές πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου. Την Κυριακή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν με επιτυχία μια ρωσική προέλαση σε στρατηγικό αεροδρόμιο κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία δέχεται σχεδόν συνεχή επίθεση.

Εκτός από τη σφοδρή αντεπίθεση από τις ουκρανικές δυνάμεις και τους πολίτες, η ρωσική εισβολή υπέστη υλικοτεχνικές προκλήσεις, με τους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή να έχουν έλλειψη καυσίμων, πυρομαχικών και τροφίμων.

«Έχουν προβλήματα», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ για τις ρωσικές δυνάμεις, δείχνοντας τις τελευταίες πληροφορίες της συμμαχίας. «Τους λείπει ντίζελ, προχωρούν πολύ αργά και το ηθικό είναι προφανώς ένα πρόβλημα».

Ωστόσο, ένας ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μόνο τα δύο τρίτα της συνολικής μαχητικής ισχύος που εφαρμόζεται στην αποστολή, αφήνοντας σημαντικό αριθμό δυνάμεων διαθέσιμο για να πιέσει την επίθεση.

Και τη Δευτέρα, μια συνοδεία ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων μήκους χιλιομέτρων κατέρρευσε την ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ οι πληροφορίες του Κιέβου δείχνουν επίσης ότι η Λευκορωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο.

Εκπρόσωποι από την Ουκρανία και τη Ρωσία συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Σε αυτές τις συνομιλίες, η Ουκρανία θα επιμείνει στην «άμεση κατάπαυση του πυρός» και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων -- αν και, ρεαλιστικά, κανείς δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Ο Πούτιν, φαίνεται, δεν εκτίμησε απλώς την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί, αλλά και πόσο σκληρή γραμμή θα ακολουθούσε η διεθνής κοινότητα εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής.

Για χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος αντιμετώπισε πολύ μικρή ώθηση από τη Δύση για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας της Ουκρανίας, τη βάναυση υποστήριξή του στο συριακό καθεστώς και τις επιθετικές ενέργειες σε άλλες χώρες.

Παρά τα έντονα λόγια καταδίκης για τον Πούτιν και το καθεστώς του, οι δυτικές χώρες εξακολουθούσαν να αγόραζαν αέριο από τη Ρωσία, πρόσφεραν ένα ασφαλές καταφύγιο στους Ρώσους ολιγάρχες και διατήρησαν σχετικά κανονικές διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Αλλά αυτή τη φορά -- παρά τις μερικές πρώιμες βραχώδεις περιοχές που είδαν δυτικά έθνη να κατηγορούνται ότι δεν χτύπησαν αρκετά σκληρά τη Ρωσία -- ο Πούτιν αντιμετώπισε μια ασυνήθιστα ενωμένη δυτική συμμαχία.

Από τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που ήδη βλάπτουν τη ρωσική οικονομία μέχρι τον διεθνή αθλητισμό που στρέφονται σιγά-σιγά στη Μόσχα, το καθεστώς διεθνούς παρίας της Ρωσίας γίνεται όλο και πιο οξύ κάθε ώρα.

Ο οικονομικός πόνος θα επιδεινώνεται όσο περνά ο καιρός. Το ρούβλι έχασε περίπου το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου το απόγευμα της Δευτέρας και η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια από 9,5% σε 20%, μια κίνηση που θα χτυπήσει τους Ρώσους πολίτες στις τσέπες τους.

Οι ίδιοι πολίτες μπορεί σύντομα να αναρωτηθούν γιατί ο Πούτιν ρισκάρει τόσο πολύ για έναν πόλεμο που δεν χρειαζόταν να συμβεί.

Φυσικά, τα πράγματα είναι πολύ ρευστά στο έδαφος και θα μπορούσαν να αλλάξουν πολύ γρήγορα.

Δεν υπάρχει ελπίδα ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας θα αποδώσουν αποκλιμάκωση και κανείς δεν αναμένει ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον -- είτε με τη βία είτε με συμφωνία. Αλλά είναι πιθανό ότι ο Πούτιν, έχοντας φτάσει ως εδώ, θα ρίξει περισσότερα στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, καθώς η εισβολή μπαίνει στη δεύτερη εβδομάδα της, είναι αδύνατο να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα καλύτερα σχεδιασμένα σχέδια του Πούτιν αντιμετώπισαν πιο σθεναρή αντίσταση από ό,τι ο ίδιος -- και πολλοί από τους αντιπάλους του -- φανταζόταν ποτέ.

Σχόλια