Translate

Η Ρωσία βομβαρδίζει κατοικημένη περιοχή του Χάρκοβο και εντείνει την επίθεση στο Κίεβο καθώς τελειώνουν οι συνομιλίες με την Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν με ρουκέτες κατοικημένη περιοχή στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας τη Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και πολλές μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Κιέβου, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσώπων και από τις δύο πλευρές στη Λευκορωσία έφτασαν στο τέλος τους. .

Η επίθεση και οι εκρήξεις εξαπολύθηκαν καθώς η Ρωσία απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα από τα δυτικά έθνη, τα οποία έχουν επιβάλει ορμητικές κυρώσεις στη χώρα από τότε που ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Ο βομβαρδισμός στην πόλη Χάρκοβο τη Δευτέρα σκότωσε εννέα άμαχους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 37, δήλωσε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ. Το CNN απευθύνεται στις ρωσικές αρχές για να σχολιάσουν την επίθεση.

Σύμφωνα με βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εντοπίστηκαν γεωγραφικά από το CNN, πολλοί πύραυλοι εθεάθησαν να εκρήγνυνται από κοντά σε μια κατοικημένη περιοχή της γειτονιάς Saltivka, κοντά σε ένα σούπερ μάρκετ στα βορειοανατολικά της πόλης, την οποία στοχεύει συχνά ο ρωσικός στρατός.


Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova περιέγραψε την κατάσταση στο Χάρκοβο ως «κολασμένη» και μοιράστηκε ένα βίντεο στο Facebook με έναν πύραυλο που χτύπησε το παράθυρο της κουζίνας και έσκισε το πόδι μιας γυναίκας, η οποία είπε αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.

Καθώς οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων ολοκληρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, οι δημοσιογράφοι του CNN στο Κίεβο άκουσαν πολλές μεγάλες εκρήξεις, τις οποίες ακολούθησαν σειρήνες σε όλη την πόλη.

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν μια πιθανή «κατάπαυση του πυρός και το τέλος των πολεμικών ενεργειών στο έδαφος της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Podolyak είπε ότι και οι δύο πλευρές θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις σχετικά με το αν θα εφαρμοστούν ορισμένες «αποφάσεις».

«Τα μέρη συζήτησαν τη διεξαγωγή ενός ακόμη γύρου διαπραγματεύσεων όπου αυτές οι αποφάσεις μπορούν να εξελιχθούν», είπε.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει νωρίτερα «άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα το γραφείο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι νωρίτερα υποβάθμισε τη σημασία των συνομιλιών, στις οποίες δεν παρευρίσκεται αυτοπροσώπως.

«Δεν πιστεύω πραγματικά στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, αλλά ας προσπαθήσουν, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια μικρή ευκαιρία». είπε την Κυριακή.

Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν αποφασιστική αντίσταση

Ενώ οι Ουκρανοί έχουν ελάχιστες ελπίδες στις συνομιλίες που δίνουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη, οι ευκαιρίες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης φαίνεται να συρρικνώνονται γρήγορα.

Οι μάχες έχουν ενταθεί στην Ουκρανία την τελευταία ημέρα σε ορισμένες στρατηγικές πόλεις. Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι η κατάληψη του Χάρκοβο «παραμένει στόχος» για τους Ρώσους και «συνεχίζουν να προσπαθούν να προχωρήσουν» στη νότια ουκρανική πόλη Μαριούπολη. Αλλά οι Ρώσοι δεν έχουν καταλάβει καμία από τις δύο πόλεις ακόμη, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι εάν η Ρωσία κατακτήσει και τις δύο πόλεις «μπορείτε να δείτε ότι θα τους επιτρέψει να χωρίσουν το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας», είπε ο αξιωματούχος.

Τη Δευτέρα, δημοσιογράφοι του CNN είδαν τουλάχιστον τρεις εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών «Uragan» στη ρωσική πλευρά των συνόρων νότια του Μπέλγκοροντ να κατευθύνονται προς την πρώτη γραμμή του Χάρκοβο. Είδαν τρεις εκτοξευτές και ένα όχημα φόρτωσης με βλήματα.

Ο μεγαλύτερος και πολύ καλύτερα εξοπλισμένος στρατός της Ρωσίας, ωστόσο, αντιμετώπισε αποφασιστική αντίσταση σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς απλοί Ουκρανοί και έφεδροι ενώνουν τις προσπάθειες για να υπερασπιστούν τις οικογένειες και τα σπίτια τους, απογοητεύοντας τις προσπάθειες της Μόσχας να πάρει γρήγορα τον έλεγχο βασικών πόλεων.

Οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν αυξήσει τη βοήθειά τους στην Ουκρανία μέσω κεφαλαίων και όπλων για να βοηθήσουν την άμυνά της.

Σχόλια